Sta jij altijd ‘aan’? Waarom je niet kunt ontspannen — en wat je eraan kunt doen.
- Maartje van Ewijk
- 8 apr
- 3 minuten om te lezen
Je bent moe, maar je blijft doorgaan.
Je hoofd staat nooit stil.
Je ligt ’s avonds in bed en je lijf voelt gespannen, alsof je elk moment iets moet.
En ook al weet je dat je moet ontspannen… je weet gewoonweg niet hoe.
Herken je dit?
Dan is deze blog voor jou. Want wat jij voelt is geen aanstellerij of “gewoon stress”. Het is een teken dat je lijf vastzit in een chronische staat van aan staan — en dat heeft alles te maken met je zenuwstelsel en je ademhaling.
Waarom jij je niet kunt ontspannen
Misschien denk je: “Maar er is toch niks mis? Ik heb een fijn leven.
Waarom voel ik me dan zo opgejaagd, gespannen of overprikkeld?”
Het antwoord zit in je autonome zenuwstelsel. Dat is het systeem in je lichaam dat onbewust regelt of je in de ruststand zit, of in de actiestand. En dat systeem kan ontregeld raken als je:
langdurig onder druk staat (werk, gezin, zorgen, perfectionisme)
je emoties wegduwt en ‘gewoon doorgaat’
leeft in je hoofd in plaats van in je lijf
constant alert bent op wat anderen nodig hebben
je gedraagt als het 'brave meisje' dat het goed wil doen
Je zenuwstelsel blijft dan hangen in de overlevingsstand — zelfs als je op de bank zit. En dat kun je merken aan jouw ademhaling. Onbewust ga je sneller, oppervlakkiger en hoger in je borst ademen. Met als gevolg dat je je gejaagd gaat voelen, onrustig, gestressed of zelfs angstig en overprikkeld.
Je lichaam heeft het nodig om te kunnen ontspannen, om tot rust te komen. Maar zo lang je hoog in je borst blijft ademen, snel ademt of oppervlakkig ademt blijf je je zo voelen. Je kunt er zelfs klachten door ontwikkelen.
Spanning in je lijf? Het zit vaak in je adem
Veel vrouwen leven met chronische spierspanning, nekklachten, hoofdpijn of onrust zonder duidelijke oorzaak. Misschien jij ook. En je vraagt je af:
Waarom voel ik me altijd zo druk van binnen?
Waarom ben ik zo snel overprikkeld?
Waarom ben ik zo moe?
Waarom lukt het me niet om te ontspannen, ook al probeer ik het?
Dat komt omdat je lijf en zenuwstelsel niet weten dat het veilig is. En zolang je lichaam dat niet voelt, kun je ook mentaal niet ontspannen. Hoe graag je het ook wilt.
Je ademhaling als sleutel naar rust
Wat veel mensen niet weten, is dat je via je ademhaling directe invloed hebt op je zenuwstelsel.
Je adem past zich automatisch aan aan jouw staat van zijn. Bij stress ga je sneller, hoger en oppervlakkiger ademen. Ben je ontspannen, dan zakt je adem omlaag naar je buik: diep, langzaam en laag.
Maar als je lichaam langere tijd ‘aan’ heeft gestaan, blijft je ademhaling ook ‘aan’. Je lijf raakt eraan gewend. Je middenrif wordt lui, en ontspannen ademen lukt niet meer.
Dan heb je hulp nodig. Van iemand die je helpt weer ruimte te creëren in je lijf en je ademapparaat — zodat je weer diep, breed en ontspannen kunt ademen.
Maar alleen ademhalingsoefeningen zijn niet genoeg. Je mag ook de onderliggende oorzaak van je spanning gaan onderzoeken. Je onrust, je piekergedachten, het constante gevoel van moeten.
Dat vraagt om dieper werk. Om werkelijk leren luisteren naar je lichaam. Dat kan via ademsessies of via een diepgaande training waarin je stap voor stap leert hoe je weer tot rust komt — van binnenuit.
Als ademcoach en ademfysioloog help ik vrouwen zoals jij — vrouwen die slim, gevoelig en krachtig zijn, maar zich vastgedraaid voelen in hun hoofd en lijf — om weer te zakken in rust.
Het gaat daarbij niet per se in het verbeteren van de ademhaling - al is daar ook vaak winst te behalen, maar aan veiligheid voelen in je lichaam, zodat ontspanning vanzelf weer mogelijk wordt.
Je hoeft het niet alleen te doen
Ben je er klaar mee om altijd maar te overleven?
Wil je niet langer ‘aan’ staan, maar weer thuiskomen in jezelf?
Dan nodig ik je uit om een eerste stap te zetten.
Rust is geen luxe. Het is jouw natuurlijke staat.
Je bent welkom.
Comments