top of page
Foto van schrijverMaartje van Ewijk

Durf te Voelen: De Rauwheid en Schoonheid van een Volledig Geleefd Leven

Voelen. Doe je het écht, of vlucht je ervoor? In een wereld waarin we streven naar geluk en perfectie, lijken ongemakkelijke emoties ongewenste indringers. Verdriet, woede, angst – we labelen ze als zwakte, iets om weg te stoppen. Maar wat als juist die pijnlijke momenten de sleutel zijn tot een voller, rijker leven? Wat als het ontwijken van je emoties je berooft van de kracht om écht te leven? Dit artikel daagt je uit: durf je te voelen, helemaal, rauw en ongefilterd?


Wat is voelen?


Voelen is het vermogen om zowel fysieke als emotionele prikkels waar te nemen en bewust te ervaren. Het gaat verder dan denken of interpreteren; voelen is een zintuiglijke en lichamelijke ervaring die diep verankerd is in ons zenuwstelsel.


Volgens het werk van Kimberly Ann Johnson en andere lichaamsgerichte therapeuten, omvat voelen drie lagen:


  1. Sensatie: Dit is de fysieke gewaarwording in het lichaam, zoals spanning, warmte of een tinteling.

  2. Emotie: De innerlijke beleving van een specifieke gemoedstoestand, zoals vreugde, verdriet of angst.

  3. Betekenis: De verhalen en interpretaties die we toekennen aan wat we voelen.


Door te leren luisteren naar deze signalen zonder oordeel, kunnen we een dieper begrip van onszelf ontwikkelen. Voelen betekent dat we het leven direct ervaren zoals het is, zonder het weg te duwen of te vermijden.


Wat betekent het om écht te voelen?


Onze gevoelens zijn een directe spiegel van wat ons zenuwstelsel ervaart. Het autonome zenuwstelsel schakelt tussen activatie (sympathische respons), rust (parasympathische respons) en overleving (zoals bevriezing). Kimberly Ann Johnson benadrukt dat ons zenuwstelsel niet alleen bepaalt wat we voelen, maar ook hoe we emoties kunnen verwerken.


Echt voelen betekent niet alleen aandacht geven aan wat prettig is, maar juist ook openstaan voor wat moeilijk of pijnlijk is. Het is een proces van erkennen, doorvoelen en integreren.


De prijs van het vermijden van voelen


Veel mensen hebben geleerd om ongemakkelijke emoties te vermijden uit angst, schaamte of gebrek aan kennis over hoe ze ermee om moeten gaan. Dr. Gabor Maté, expert in trauma en somatische geneeskunde, legt uit dat onderdrukte emoties niet verdwijnen, maar zich vastzetten in het lichaam. Hij noemt dit "de verborgen kosten van stress en onderdrukking."


Onverwerkte emoties kunnen leiden tot fysieke klachten, zoals chronische pijn, en psychologische problemen, zoals angst of depressie. Zoals Maté schrijft in zijn boek "When the Body Says No":"Onderdrukking van emoties brengt het zenuwstelsel uit balans en kan leiden tot ziekte, omdat de energie die nodig is voor herstel wordt geblokkeerd."


Het belang van doorvoelen en doorleven


Juist de emoties en ervaringen die we liever vermijden, zoals verdriet, woede of angst, dragen een diepe waarde in zich. Deze gevoelens wijzen ons op wat we nodig hebben, waar we mogen helen en hoe we kunnen groeien. Zoals Brené Brown beschrijft in haar onderzoek naar kwetsbaarheid: "We can't selectively numb emotions. When we numb the painful emotions, we also numb the positive ones."


De diepe dalen in het leven maken dat we de pieken écht kunnen ervaren. Het is in het doorleven van moeilijke momenten dat we transformeren en onze veerkracht versterken.


Voelen als levenskunst


Voelen is een vaardigheid die we kunnen trainen. Door middel van lichaamsgericht werk, ademtechnieken en mindfulness kunnen we ons zenuwstelsel ondersteunen en een veilige ruimte creëren om emoties te doorvoelen.


Door emoties niet langer te vermijden, maar te verwelkomen, ontstaat er ruimte. Ruimte om te helen, te groeien en het leven volledig te beleven.


De schoonheid van een volledig gevoeld leven


Wanneer we leren om emoties toe te laten, ontstaat er vrijheid. Het betekent dat we onszelf toestaan om niet alleen geluk, maar ook verdriet te omarmen. Zoals Kimberly Ann Johnson het mooi zegt: "Het lichaam is ons anker in de ervaring van het leven." En zoals Gabor Maté benadrukt: "Pijn is geen vijand, maar een gids die ons wijst op wat we nodig hebben."

Het leven is niet bedoeld om alleen maar leuk te zijn. Het is bedoeld om beleefd te worden in al zijn facetten, in al zijn rauwe pracht.


En jij? Durf je alles te voelen? Of stop je het liever weg?


Vind je het moeilijk om écht te voelen? Om emoties zoals verdriet, angst of boosheid toe te laten, zonder ze weg te duwen? Misschien herken je het gevoel van vastzitten, alsof alles in je lichaam en hoofd stagneert.


Juist die blokkades verdienen aandacht. Ademwerk helpt je om ruimte te creëren, spanning los te laten en weer in contact te komen met jezelf. Het geeft rust en verbinding, precies daar waar je het nodig hebt.


Klaar om weer te stromen? Neem contact met me op – ik begeleid je graag.


Bronnen en aanbevolen literatuur


  • Johnson, K. A. (2017). The Fourth Trimester: A Postpartum Guide to Healing Your Body, Balancing Your Emotions, and Restoring Your Vitality. Shambhala Publications.

  • Maté, G. (2003). When the Body Says No: Exploring the Stress-Disease Connection. John Wiley & Sons.

  • Brown, B. (2012). Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead. Penguin.




Maartje van Ewijk - Ademcoach

0 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page