Wanneer was de laatste keer dat je écht jezelf was?
- Maartje van Ewijk
- 9 jan
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 apr
Misschien herken je het wel: je voelt je moe, leeg, en tegelijk blijf je doorgaan. Je probeert alles goed te doen — voor je werk, je gezin, je vrienden. Je cijfert jezelf weg, zonder het echt door te hebben. Want dat is wat we geleerd hebben, toch?
We zijn opgegroeid met het idee dat we ‘lief’ moeten zijn. Braaf. Zorgzaam. Niet te luid. Niet te veel ruimte innemen. En als volwassene proberen we de ideale moeder, dochter, vriendin of collega te zijn. Je doet je best om alles in balans te houden. Maar ondertussen voel je dat je jezelf ergens bent kwijtgeraakt.
Je verlangt naar rust. Naar ruimte. Naar een gevoel van thuiskomen bij jezelf.
Wat als dat gevoel van vrijheid waar je zo naar verlangt, niet ligt in nog beter je best doen, maar juist in het loslaten? In het durven zijn wie je écht bent — met alles wat je voelt, denkt en nodig hebt?
Waarom pleasen je leegzuigt
Veel vrouwen die bij mij komen voor ademcoaching, zeggen: “Ik weet gewoon niet meer wat ík wil.” Ze zijn zo gewend om zich aan te passen, dat ze het contact met hun eigen verlangens zijn kwijtgeraakt.
Herken je dat?
Volgens Gabor Maté komt pleasen vaak voort uit een diepgewortelde angst om niet goed genoeg te zijn. Misschien heb je als kind geleerd dat je vooral liefde kreeg als je je aanpaste. Als je stil was. Braaf. Niet lastig.
Maar dat patroon draag je onbewust mee. En op een dag merk je dat je geleefd wordt. Dat je geen energie meer hebt. Dat je stress voelt, fysieke klachten misschien. Hoofdpijn. Spanningen in je lijf. Slecht slapen. Of een constant opgejaagd gevoel.
Je leeft dan eigenlijk niet echt — je overleeft.
Wil je hier meer over lezen? Weten waarom jezelf aanpassen leidt tot leegte en stress? Lees dan dit artikel
De wilde vrouw in jou wil ruimte
Clarissa Pinkola Estés schrijft in De Ontembare Vrouw dat we als vrouwen een oerkracht in ons dragen — intuïtief, krachtig, wijs. Maar dat we leren die kant van onszelf te onderdrukken, om te passen in een plaatje. Van buiten lijkt het misschien alsof je alles op orde hebt. Maar van binnen voel je: ik leef niet in verbinding met mezelf.
Je hoeft niet te blijven leven in die rol van de brave vrouw. Er is een andere weg.
Wat betekent het om écht jezelf te zijn?
Echt jezelf zijn betekent: niet langer leven vanuit wat ‘hoort’ of van je verwacht wordt, maar vanuit jouw kern. Het vraagt moed om je maskers af te zetten — die rol van de sterke vrouw, de gezellige vriendin, de altijd-alles-regelaar. Maar die moed is zó de moeite waard.
Want hoe zou het zijn om te leven vanuit rust, helderheid en verbinding met jezelf?
Gabor Maté noemt het ‘de mismatch tussen wie je werkelijk bent en hoe je je gedraagt’ als een bron van chronische stress. En precies hier komt ademwerk in beeld.
Ademwerk - thuiskomen in je lichaam
Ademwerk is geen trucje. Het is een diep proces waarin je weer contact maakt met jezelf — onder de laag van aanpassing en verwachtingen.
Tijdens een ademsessie schakel je je hoofd even uit. Je gaat ademen op een manier die spanning losmaakt en je zenuwstelsel kalmeert. Hierdoor komt er ruimte voor oude, vastgezette emoties en overtuigingen die je onbewust zijn gaan sturen. Je lijf weet vaak al veel langer dan jij dat er iets niet klopt.
Ik zie het keer op keer gebeuren in sessies: vrouwen die zich ineens herinneren wie ze zijn. Die voelen wat ze nodig hebben. Die weer kunnen huilen, of lachen, of gewoon zijn.
Je innerlijke kind wil gehoord worden
Binnenin jou leeft nog steeds dat speelse, nieuwsgierige meisje van vroeger. Misschien is ze lang stil geweest. Maar ze is er nog. En ze wil jou iets vertellen. Over wat je nodig hebt. Waar je blij van wordt. Wat jou laat sprankelen.
Tijdens ademwerk maken we vaak weer contact met dat innerlijke kind. En dat brengt niet alleen heling, maar ook lichtheid. Je hoeft het leven niet alleen ‘goed’ te doen — je mag het ook voelen. Ervan genieten.
Vijf praktische stappen naar een leven vanuit je ware zelf
Start met tijd nemen voor jezelf
Door bewust tijd te nemen om te ademen kom je steeds meer tot jouw ware kern. Het helpt je om de ruis van alle prikkels die er elke dag op je afkomen los te laten. Zo voel je beter wat jouw ‘ja’ of ‘nee’ is.
Maak contact met je lichaam
Gebruik ademwerk, yoga, wandelen, of zelfs een warm bad. Door écht te voelen, begrijp je de signalen van je lichaam beter en ontdek je wat je nodig hebt.
Luister naar je innerlijke kind
Stel jezelf vragen als: “Wat heb ik nodig om me veilig en vreugdevol te voelen?” Dit helpt je keuzes te maken die écht bij je passen.
Omarm je angst en kwetsbaarheid
Moed betekent niet dat je geen angst voelt, maar dat je het durft te omarmen. Dit creëert innerlijke kracht.
Stel gezonde grenzen
Zeg ‘nee’ als iets niet goed voelt. Respecteer jouw waarden en behoeften.
Wil je ontdekken hoeveel ruimte je neemt voor jezelf en je behoeften? De Zelfzorg Check helpt je om inzicht te krijgen in hoe goed je voor jezelf zorgt en waar je mogelijk meer aandacht aan mag besteden. Door deze check te doen, krijg je praktische handvatten om je zelfzorg te verbeteren en meer balans te vinden in je dagelijks leven. Je vindt de check hier
Mijn missie - Vrouwen terugbrengen naar hun kern
Het is mijn missie om vrouwen te begeleiden op hun pad naar innerlijke vrijheid en authenticiteit. Ik geloof dat elke vrouw het verdient om zich vrij, krachtig en verbonden met haar ware zelf te voelen. Door ademwerk leer je niet alleen je ademhaling te reguleren, maar ook om diep in jezelf te duiken en oude patronen los te laten. Want wanneer je écht jezelf bent, straal je dit uit naar de wereld om je heen — en draag je bij aan een gezondere, liefdevollere samenleving.
Voel jij dat het tijd is om écht jezelf te zijn?
Ben je klaar om de maskers los te laten? Om weer contact te maken met wie jij diep vanbinnen bent?
Neem vandaag nog contact met me op voor een persoonlijke ademsessie. Samen zetten we de eerste stap naar jouw innerlijke vrijheid en welzijn.
[Plan hier je afspraak] of bel me direct op 0651527050.
Voetnoten
Maté, G. (2003). When the Body Says No: The Cost of Hidden Stress. Knopf Canada.
Estés, C. P. (1992). Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype. Ballantine Books.
Comments